Cartea cofetarului patiser: O resursă neprețuită pentru profesioniștii din domeniu
Cod produs: 347179
Autor(i): Gabriela Berechet
Editura: Editura Imprima
Anul apariției: 2018
Nr. pagini: 432 pagini
Tip copertă: necărtunată
ISBN: 9786069421925
Categorii: Diverse, Gastronomie, Cărți
Introducere
Cartea cofetarului patiser a fost scrisă pentru a fi un real „companion” de drum, atât al cofetarilor aflați la debutul carierei, cât și al celor experimentați. Profesia de cofetar este una în care noutatea și inovația apar într-un ritm mai alert decât în bucătărie. De asemenea, această carte va aduce și bucătarilor informații utile pentru a-și putea configura singuri desertul din meniu sau pentru a putea solicita cofetarilor produsele dorite.
Structura Cărții
Structurată pe 10 capitole și 5 anexe, ultima dintre acestea incluzând și imagini color ale produselor realizate cu ingrediente convenience, Cartea cofetarului patiser este concepută plecând de la unitățile de competență ale standardului ocupațional, insistând asupra tehnologiilor clasice de preparare. Nu atât pentru a le pune în antiteză cu tehnologiile convenience, ci pentru a valoriza și mai mult complexitatea cunoștințelor și a deprinderilor cofetarului.
Tematici abordate
- Vasele, ustensilele, utilajele, aparatele și instrumentele de măsură și control
- Operațiile aritmetice și transformările unităților de măsură SI în unități de măsură anglo-saxone
- Caracteristicile materiilor prime și auxiliare
- Metodele de conservare
- Produsele GRAS (Generally Recognized As Safe)
- Tehnologiile de preparare a produselor de cofetărie-patiserie
- Elemente de nutriție
- Aspecte igienice și de tehnologie
- Cultura organizației, estetică, merceologie și protecția muncii
Tehnologiile de preparare
Tehnologiile de preparare a produselor de cofetărie-patiserie debutează cu cea mai importantă tehnologie – cea a pâinii, atât cu drojdie cât și cu maia pregătită în laborator. De aici a început, de fapt, dezvoltarea acestei profesii. Capitolul continuă cu semifabricatele și se încheie cu rafinatele produse de ciocolaterie și înghețată, cu exemple ilustrate și rețete sugestive care să încurajeze cititorul să-și încerce deprinderile și să le dezvolte.
Importanța materiilor prime
Caracteristicile materiilor prime și auxiliare sunt extrem de importante pentru reușita produselor de cofetărie-patiserie. De aceea, acestea au fost prezentate pe larg, alături de metodele de conservare care păstrează cât mai bine principiile nutritive și senzoriale ale acestora. Nu au fost ignorate nici produsele GRAS, fără de care o producție de serie mare, la standarde de calitate și de siguranță alimentelor, nu poate fi concepută în mileniul III.
Elemente de nutriție și igienă
Elementele de nutriție, la care s-au precizat nu numai principiile nutritive dar și întreaga metodologie de calculare a valorii nutritive și calorice, aspectele igienice ale preparării dar și de tehnologie, au fost completate cu cele legate de cultura organizației, de estetică, merceologie și protecția muncii. Astfel, cartea oferă o privire holistică asupra întregii activități de cofetărie-patiserie.
Contribuții valoroase
Alături de autoarea Gabriela Berechet, la realizarea produselor propuse în carte s-a aflat fosta sa colaboratoare, Gabriela Pascaru – Maestru în arta culinară cofetar. Contribuția Gabrielei Pascaru la Cartea cofetarului patiser a adus, fără îndoială, plusul de credibilitate profesională pe care orice autor de cărți de specialitate și-l dorește.
Recenzie: O operă esențială pentru cofetarul modern
Titlu: Cartea cofetarului patiser
Autor(i): Gabriela Berechet, Gabriela Pascaru
Nota: 4.8/5
Pros:
- Informații detaliate și bine structurate
- Prezentare amplă a materiilor prime și auxiliare
- Include imagini color pentru o mai bună înțelegere
- Utilă atât pentru începători cât și pentru profesioniști
Cons:
- Poate fi copleșitoare pentru cei care nu au experiență în domeniu
- Lipsa unei versiuni interactive sau digitale
Concluzie
În concluzie, Cartea cofetarului patiser este o resursă esențială pentru oricine dorește să aprofundeze arta cofetăriei și patiseriei. Fie că ești la început de drum sau un profesionist experimentat, cartea aceasta oferă instrumentele și cunoștințele necesare pentru a excela în această industrie deosebit de dinamică. Cu o structură bine gândită, informații detaliate și o prezentare atrăgătoare, este un must-have pentru orice cofetar pasionat.
Cod produs: | 347179 |
Autor(i): | Gabriela Berechet |
Editura: | Editura Imprima |
Anul aparitiei: | 2018 |
Nr. pagini: | 432 pagini |
Tip coperta: | necartonata |
ISBN: | 9786069421925 |
Categorii: | Diverse, Gastronomie, Carti |
Cartea cofetarului patiser a fost scrisa pentru a fi un ”companion” de drum, atat al cofetarilor aflati la debutul carierei, cat si al celor experimentati, fiind vorba despre o profesie în care noutatea si inovația apar într-un ritm mai alert decat în bucătărie. De asemenea, această carte va aduce si bucatarilor informatii utile pentru a-si putea configura singuri desertul din meniu sau pentru a putea solicita cofetarilor produsele dorite. Structurata pe 10 capitole si 5 anexe, ultima dintre acestea incluzând și imaginile color ale produselor realizate cu ingrediente convenience, Cartea cofetarului patiser este conceputa plecând de la unitățile de competenta ale standardului ocupational, insistand asupra tehnologiilor clasice de preparare, nu atat pentru a le pune în antiteză cu tehnologiile convenience, cat pentru a valoriza si mai mult complexitatea cunostintelor si a deprinderilor cofetarului. Vasele, ustensilele, utilajele, aparatele și instrumentele de măsură și control sunt prezentate amplu, la fel și un operațiile aritmetice si de transformari din unitati de masura SI in unitati de masura anglo-saxone, ceea ce va usura intelegerea retetelor de pe alte continente si aplicarea lor cu acuratete. Caracteristicile materiilor prime si auxiliare sunt extrem de importante pentru reusita produselor de cofetarie-patiserie, de aceea acestea au fost prezentate pe larg, alături de metodele de conservare care să păstreze cat mai bine principiile nutritive si senzoriale ale acestora. Nu au fost ignorate nici produsele GRAS (Generally Recognized As Safe), fără de care o producție de serie mare, la standarde de calitate și de siguranța alimentelor nu poate fi concepută în mileniul III. Tehnologiile de preparare a produselor de cofetarie-patiserie debuteaza cu cea mai importanta tehnologie – cea a painii, atat cu drojdie cat si cu maia pregatita in laborator – de unde a inceput, de fapt, dezvoltarea acestei profesii, continua cu semifabricatele si se incheie cu rafinatele produse de ciocolaterie si inghetata, cu exemple ilustrate si retete sugestive care sa incurajeze cititorul sa-si incerce deprinderile si sa le dezvolte. Elementele de nutriție, la care s-au precizat nu numai principiile nutritive dar si intreaga metodologie de calculare a valorii nutritive si calorice, aspectele igienice ale prepararii dar și de tehnologie au fost completate cu cele legate de cultura organizației, de estetică, merceologie si protectia muncii. Alaturi de autoarea Gabriela Berechet, la realizarea produselor propuse în carte s-a aflat fosta sa colaboratoare, Gabriela Pascaru – Maestru in arta culinara cofetar. Contributia Gabrielei Pascaru la Cartea cofetarului patiser a adus, fara indoiala, plusul de credibilitate profesionala pe care orice autor de carti de specialitate si-l dorește.